duminică, 18 noiembrie 2012

Neuropsihologie

" Procesul de organogeneza a sistemului nervos este insotit si de un proces de citogeneza si citodiferentiere, care urmeaza un adevarat arbore genealogic. Acest proces duce de la celula epiteliala primordiala a tubului neural, la celulele specializate finale, neuroni, astrocite, oligodendrocite, celule ependimare ale epiteliului coroidian si pinealocitele din epifiza. Filiatia aceasta se face prin sase linii de diferentiere, printre care cele mai importante sunt cele ce duc la neuroni, prin diferitele forme de neuroblasti si cele care duc la astrocite, prin diferite tipuri de spongioblasti".

Cam asa se prezinta toata cartea domnului profesor Balaceanu-Stolnici "De la neurobiologie la neuropsihologie". Sigur voi trece de acest examen, avand in vedere faptul ca NU PRICEP NIMIC!!!

3 comentarii:

  1. Vezi ca astia de castiga bani din stiintele socio-umane mereu vor sa te sperie cu cuvinte complicate, ca asa functioneaza escrocheria lor. Ideea de baza, si aia pe care trebuie s-o retii pentru examene, e destul de simpla: aparitia organelor sistemului nervos e bazata pe diferentierea si specializarea celulelor nervoase. Specializarea asta urmeaza 6 directii, din care te intereseaza doar cele doua majore, adica aia care duce la aparitia neuronilor, care sunt pianistii, vedetele, si aia care duce la aparitia astrocitelor, care sunt peonii, caratorii de pian, sau muncitorii. Celulele responsabile cu homeostaza, adica protectie, mentinere si intretinere. A corpului, de obicei, dar a sistemului nervos in cazul nostru.

    Mai simplu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, am mai citit un pic aseara capitolele de dupa povestea de mai sus si am mai prins asa... cate o idee de baza... Adica schema schemei cum ar veni... Dar ma enervez ca nu pricep lucrurile cum as vrea eu. Sa le stiu bine, sa le explic... Cum naiba sa retin toate denumirile astea ciudate? Plus ca intr-un capitol se fac referiri la fel de fel de lucruri care sunt explicate peste 2 capitole. Nu le inteleg, nu stiu de unde sa le iau... M-am decis sa citesc cartea asa... strict beletristica si apoi vad eu ce pot sa invat din ea. Imi trebuie insa rabdare. Multa! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Poi nu tre' sa retii denumirile. De-asta ai cartile.

    RăspundețiȘtergere