sâmbătă, 14 mai 2011

Daca nu la munca, atunci unde?

"Sefii, managerii, dar si colegii sunt interesati de relatiile profesionale si cele non-profesionale care apar intre angajati. Uneori, chiar sefii si managerii nu pot scapa de acest risc. Ei privesc, totusi, cu atentie relatiile care se dezvolta in grupul angajatilor si felul in care ele evolueaza pentru simplul fapt ca ele au consecinte economice directe. Adesea, dupa cum stim, conflictele, invidia, complica relatiile intre angajati, iar rezolvarea acestora consuma timpul necesar muncii propriu-zise. De aceea, sefii nu sunt indiferenti la dimensiunea interpersonala a muncii. Ei doresc sa aiba controlul asupra relatiilor intre angajati si sa previna aparitia relatiilor erotice/sexuale.
Unii psihologi sustin ca "amorul la slujba" nu e treaba managerilor. Altii sustin ca exact acest lucru complica si, adesea, influenteaza negativ performantele angajatilor, carora nu le sta capul la lucru. Dar, tinand cont ca cel putin o treime din viata ne-o petrecem la serviciu si ca in unele locuri de munca "ne uita Dumnezeu" mult peste cele opt ore traditionale, ne punem o intrebare legitima: unde ar putea oamenii sa-si consume nevoia de relationare intima, daca nu chiar la locul de munca?
Exista si altii care sustin ca stresul, viata dura, competitia si reprimarea unor stari de frustrare fac ca angajatii sa caute sprijin, satisfactie si apropiere in relatii non-profesionale. Modelul idilei la slujba este mai complex decat credem. Pentru manageri/sefi lucrul pare simplu, dar, la o privire mai atenta, a lua in consideratie psihologiile angajatilor - aspiratiile lor, nevoia de afiliere, de putere si prestigiu, valorile lor, frustrarile etc., complica mult ceea ce pare o idila. Cum putem defini "romance" fara a-i stabili continutul si componentele ei? Modelul acestei relatii cuprinde trei dimensiuni: intimitatea - o legatura emotionala puternica, pasiunea sau atractia sexuala intensa si/sau angajarea sau decizia constienta de a continua relatia. Nu este necesar ca toate aceste trei dimensiuni sa existe.

Privat/public si "amestecul de borcane"

Stim ca este bine sa avem relatii pozitive, neconflictuale sau, cel putin, neutre. Dar, trebuie oare sa trecem de la aceasta la aventura, amor, amantlac sau chiar casatorie? Este oare locul de munca o amenintare pentru cei casatoriti, un mediu in care infidelitatea sau hartuirea sexuala pandeste la tot pasul? Mai ales cand colectivul are actiuni de tipul team-building sau petrece week-end-ul departe de casa, merge la discoteca etc.?
In unele institutii, controlul asupra vietii emotionale extraprofesionale a angajatilor este foarte strict inclus in normele organizationale, specificandu-se interdictii. Daca o relatie intima apare in colectiv, unul dintre cei doi trebuie sa paraseasca institutia. Indiferent daca este vorba de o relatie vinovata, o aventura sau chiar de o casatorie, impricinitii vor fi, pe buna dreptate, suspectati de subiectivism si partinire. [...]

Narcisismul si afilierea "folie a deux"

Exista in nenumarate carti si filme cazuri in care o persoana narcisista - barbat sau femeie - aflata intr-o pozitie ierarhica superioara formeaza un cuplu cu o alta persoana - femeie sau barbat - aflata intr-o pozitie subalterna. Aceasta din urma hraneste narcisismul persoanei superioare ierarhic care foloseste relatia intima cu persoana subalterna pentru a-si trai infatuarea si fantasmele puterii. In organizatii in care cultura 'corporate' pune accentul pe individualism si competitie si unde satisfactia deriva din exhibitionism si sentimentul victoriei, acest tip de relatie apare mai frecvent. Patologia relatiei decurge din intalnirea intre nevoia de putere si cea de afiliere.

Relatii extramaritale la slujba: de ce nu?

Pentru multi relatiile extramaritale la slujba nu sunt etice si sunt contraproductive pentru performanta si reputatia institutiei. In ciuda interesului si discutiilor asupra fidelitatii, statisticile arata o crestere a relatiilor extramaritale la locul de munca. Explicatia cea mai frecvent utilizata se refera la rutina vietii profesionale, considerandu-se ca ar parea sanatos ca un individ sa incerce sa evadeze din cadrul restrictiv al muncii si sa caute emotiile aventurii si magia iubirii. Ce sunt - spun unii analisti - locurile de munca daca nu "inchisori psihice", in care sexualitatea este reprimata in favoarea anxietatii, a emotiilor negative, controlului si depresiei?
Viitorul pare sa mearga spre toleranta, o noua forma a fidelitatii, flexibilitate si asumarea riscului in relatiile apropiate. Daca mariajul este o loterie cu viitorul, relatiile intime dincolo de casatorie, la locul de munca, cer curaj si un tip de maturitate emotionala, control de sine. Aliantele erotice pot fi temporare sau lungi, dar nu vor sta sub semnul intregii vieti. [...]
Si femeilor si barbatilor le este frica de viitor. Acest clivaj cultural intre realitate si reprezentarea mentala a iubirii - traditionala - se vede in faptul ca mobilitatea erotica nu este traita chiar cu inima usoara."

Aurora Liiceanu - "Care pe care - femei si barbati"

2 comentarii:

  1. Aveti perfecta dreptate. cand doi colegi din aceasi firma se implica in o relatie amoroasa la servici cel mai bine unul pleaca. Dar ce sa mai spunem de relatie amoroasa intre sef si subalterna mai ales cand subalterna este promovata in timpul relatiei amoroase? este drep si de inteles pt. ceilalti angajati? Asa de exemplu fostul director de la firma germana Fuchs din Arges si-a promovat amanta si subalterna de la vanzatoare de raft la directoare de vanzari si marketing si marit salariul de la 300 de euro la 4000 de euro neto pe luna in timp de numai doi ani. Pai cum se explica asa ceva nedrept celorlalti angajati care muncesc din greu. E de inteles: faci sex cu seful esti promovata. Este f. nedrept si nu ajuta la motivarea angajatiilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine spus. Daca o relatie intima apare in colectiv, unul dintre cei doi trebuie sa paraseasca institutia. Indiferent daca este vorba de o relatie vinovata, o aventura sau chiar de o casatorie, impricinitii vor fi, pe buna dreptate, suspectati de subiectivism si partinire. Din pacate sunt multe cazuri nedrepte cand doi nu se simt responsabili de loc. Si mai rau este cand un manager ca de exemplu director general al unei firme promoveaza si maraste salariul in timpul relatiei amoroase. Ce motivatie sa mai aiba ceilalti angajati sa munceasca si sa fie corecti daca promovarea se face numai in baza relatiei. Asa am trait eu situatia la Fuchs din Arges cand fostul manager general s-a cuplat cu vanzatoarea de raft si in timp de 2 ani a promovat-o pana la directoare de vanzari si marketing si marit salariul de la 400 de euro la 4.000 de euro pe luna. Si era firesc ca cei doi aveau o relatie deoarece nu faceau nici un secret din relatia lor si mai plecau si in excursii impreuna.

    RăspundețiȘtergere