marți, 6 aprilie 2010

Copilarie

“Stiam ca am ficatul deranjat, deoarece numai cu putin timp inainte citisem o reclama de pilule hepatice unde erau descrise amanuntit diversele simptome dupa care iti poti da seama ca ficatul nu functioneaza cum trebuie. Eu aveam toate aceste simptome.
Lucru foarte curios: ori de cate ori imi arunc ochii pe vreo reclama medicala, ajung inevitabil la concluzia ca sufar de boala respectiva, in forma ei cea mai virulenta. De fiecare data, diagnosticul pare sa corespunda intocmai tuturor senzatiilor incercate de mine.

… ca sa revin la reclama de pilule pentru ficat, nu exista indoiala ca prezentam toate simptomele, cel mai important fiind “totala lipsa de pofta pentru orice fel de activitate”.
N-am cuvinte sa spun cat sufar in aceasta privinta. Am fost un martir din cea mai frageda copilarie. Pe vremea aceea nu stiu daca trecea o zi in care boala sa ma lase in pace; nu banuia, pasamite, nimeni ca e de vina ficatul. Stiinta medicala era intr-un stadiu mai putin avansat decat azi si ai mei obisnuiau sa puna totul pe seama leneviei.
- Asculta, impielitatule – mi se spunea – scoala-te si apuca-te de ceva, pentru Dumnezeu!
Fireste, niciunul dintre ei nu stia ca sunt bolnav.
Pilule nu-mi dadeau; imi dadeau cateva dupa ceafa. Oricat de ciudat ar parea, palmele ma vindecau deseori – cel putin pentru moment. Mi s-a intamplat odata ca o palma din aceasta sa aiba mai mult efect asupra ficatului si sa ma faca mai dornic sa pornesc la treaba, fara multa tevatura, decat reuseste azi o intreaga cutie de pilule. Stiti, leacurile astea simple, batranesti, sunt cateodata mai bune decat toate doctoriile …”

"Trei intr-o barca", Jerome K. Jerome

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu